Αν και το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε συσκευή, έχει φτιαχτεί για να φαίνεται από φυλλομετρητές (browser) που υποστηρίζουν διεθνή πρότυπα σχεδίασης. Αν είναι δυνατόν σας συνιστούμε να αναβαθμίσετε τον φυλλομετρητή σας σε έναν πιο πρόσφατο, όπως τον Firefox, τον Opera, τον Safari ή και άλλους.

Γλυπτική

Μαρμάρινο Πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο

Μαρμάρινο Πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο, 2800-2300 π.Χ. Aρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Απ’ τις ανασκαφές αρχαιοτήτων στη Νάξο τα παλαιότερα ευρήματα ανάγονται στη νεολιθική εποχή γύρω στη 5η χιλιετία π.Χ.. Σύμφωνα μ΄ αυτές ο πρωτοκυκλαδικός πολιτισμός ήταν ήδη ανεπτυγμένος την περίοδο εκείνη, που φαίνεται να ξεκίνησε το 5500 π.Χ. και άνθησε το 3000 π.Χ.. Απ’ τα πρώτα δείγματα αυτού του πολιτισμού είναι τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια που σμιλευτήκαν σε Ναξιακά μάρμαρα. Από το ίδιο υλικό λαξεύτηκαν μονοκόμματα αγγεία και σκεύη εξαιρετικής τέχνης.

Έργα αυτής της εποχής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο Νάξου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα καθώς επίσης και ένας μικρός αριθμός αυτών στο αρχαιολογικό μουσείο στην Απείρανθο.

Κούρος Νάξου
Κούρος Νάξου, Απόλλωνας

Η Αρχαϊκή περίοδος αναδεικνύει τη Νάξο σε ένα από τα πιο φημισμένα και ακμαία κέντρα του Αιγαίου. Οι κούροι της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.

Η φήμη του ναξιακού μαρμάρου δεν περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά, όπως φαίνεται από τα ευρήματα, εξαπλώνεται σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς (περίπου 570 π.Χ.), η Οικία των Ναξίων στη Δήλο και οι δύο από τις πιο πρώιμες κόρες της Ακρόπολης (γύρω στο 550 π.Χ.) που έχουν κατασκευαστεί από ναξιακό μάρμαρο. Ένα άλλο ναξιακό αφιέρωμα στη Δήλο ήταν 16 λιοντάρια σε παράταξη κατά τα αιγυπτιακά πρότυπα (γύρω στο 600 π.Χ.)

Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς

Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς,
περίπου 570 π.Χ. Μουσείο Δελφών

Κόρη της Ακρόπολης

Κόρη της Ακρόπολης, γύρω στο 550 π.Χ. Μουσείο Ακρόπολης

16 λιοντάρια, Δήλος

16 λιοντάρια, γύρω στο 600 π.Χ. Μουσείο Δήλου

Κούρος από μάρμαρο Νάξου

Κούρος από μάρμαρο της Νάξου, 590-580 π.Χ. Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

Έργα τέχνης από ναξιώτικο μάρμαρο έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και πολλά από αυτά φυλάσσονται σε μουσεία της Αθήνας, των Δελφών, του Βερολίνου, της Κοπεγχάγης και της Νέας Υόρκης. Η καλλιτεχνική δημιουργία με βάση το ναξιώτικο μάρμαρο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι άνθρωποι που αποτελούν την «ΑΦΟΙ ΚΑΡΠΟΝΤΙΝΗ - ΝΑΞΙΑΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Ο.Ε.» με την ευαισθησία που έχουν ως Ναξιώτες έχουν βοηθήσει και ενισχύσει με τα μέσα που διαθέτουν την καλλιτεχνική δημιουργία που χρησιμοποιεί ως υλικό το Ναξιώτικο Μάρμαρο.

Η εταιρεία μας συνεχίζει να δίνει ώθηση σε καλλιτέχνες που θέλουν να δημιουργήσουν κάποιο έργο χρησιμοποιώντας μάρμαρο Νάξου προμηθεύοντάς τους το υλικό με προνομιακούς όρους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί μας