Αν και το περιεχόμενο αυτής της ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε συσκευή, έχει φτιαχτεί για να φαίνεται από φυλλομετρητές (browser) που υποστηρίζουν διεθνή πρότυπα σχεδίασης. Αν είναι δυνατόν σας συνιστούμε να αναβαθμίσετε τον φυλλομετρητή σας σε έναν πιο πρόσφατο, όπως τον Firefox, τον Opera, τον Safari ή και άλλους.

Έκθεση φωτογραφίας - Από τα σπλάχνα της Ναξιακής γης στο φως (2009)

Έκθεση

Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών μας να φέρουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Νάξου σε επαφή με τη διαδικασία της εξόρυξης μαρμάρου, οργανώσαμε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο «ΛΑΤΟΜΕΙΟ: Από τα σπλάχνα της Ναξιακής γης στο φως» το οποίο κατέληξε σε έκθεση φωτογραφίας το καλοκαίρι του 2009.

Συγκεκριμένα, από την άνοιξη του 2008 και μέχρι τα μέσα του 2009, οι φωτογράφοι Βασίλης Μπάκαλος1 και Μιχάλης Σαλής2 επισκέπτονταν τακτικά το λατομείο μας και αποτύπωναν όψεις και στιγμιότυπα των εργασιών του λατομείου. Το αποτέλεσμα ήταν μία μεγάλη σειρά φωτογραφιών, που όχι μόνο έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, αλλά που αποτελούν επίσης μια δυναμική καταγραφή των συνθηκών και του τρόπου δουλειάς στο λατομείο σήμερα.

Με βάση το παραπάνω φωτογραφικό υλικό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η έκθεση με τίτλο «ΛΑΤΟΜΕΙΟ: Από τα σπλάχνα της Ναξιακής γης στο φως» στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης Νάξου από τις 4 μέχρι 15 Ιουλίου 2009.

Μετά από πρότασή μας, τόσο ο Συλλόγος Κυνιδαριωτών Αθήνας «Ο Άγιος Γεώργιος» όσο και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νάξου δέχτηκαν να συμμετάσχουν ως συνδιοργανωτές στην έκθεση. Επίσης, χορηγοί της έκθεσης ήταν η εταιρεία επεξεργασίας μαρμάρου «Υοι Ι.Κοντοπίδη» και το τεχνικό γραφείο «Παντελής Μοσκοφόγλου και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί»

Με την έκθεση αυτή έγινε μία ακόμη προσέγγιση και ενημέρωση του κοινού για τις διαδικασίες εξόρυξης και επεξεργασίας του μαρμάρου, αλλά και μια σημαντική προβολή του χωριού μας του Κυνιδάρου, όπου είναι συγκεντρωμένα τα λατομεία μαρμάρου του νησιού. Καθώς δε η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, απευθυνόταν όχι μόνο στου Ναξιακό κοινό, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού μας, Έλληνες και ξένους, προσφέροντας τους μια «εκ των έσω» όψη μιας σημαντικής παραγωγικής δραστηριότητας του νησιού.


Για να δείτε φωτογραφίες της έκθεσης κάνετε κλικ εδώ

1. Ο Βασίλης Μπάκαλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο (1964). Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1988. Το 1991-92 παρακολουθεί σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο «Φωτογραφικό Κύκλο Αθηνών» με τον καθηγητή και φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη. Το 2003 εκδίδει το πρώτο του λεύκωμα με τίτλο «Λαμπαδηφορίες» (Αποκριάτικο Δρώμενο που οργανώνει η «Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου» 1995-2002) και λίγους μήνες αργότερα, το δεύτερο, με τίτλο «Κυκλάδες» (1998-2003). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τελευταία την έκθεση που παρουσίασε τον Απρίλη του 2009 και αφορά τις πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης (2004-2008).Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σε αυτήν την έκθεση είναι ασπρόμαυρες και εκτίθενται για πρώτη φορά.
Για περισσότερες πληροφορίες και έργα, ανατρέξτε στον προσωπικό του δικτυακό χώρο.

2. Ο Μιχάλης Σαλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία το 2002. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ξεκίνησε σπουδές στη φωτογραφία, σπουδάζοντας στην αρχή Photography, Video and Digital Imaging στο πανεπιστήμιο του Sunderland και στην συνέχεια Contemporary Photographic Arts στο πανεπιστήμιο του Huddersfield, απ’ όπου και αποφοίτησε τον Μάιο του 2008. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σε αυτήν την έκθεση είναι έγχρωμες, αποτελούν μέρος της πτυχιακής του εργασίας και έχουν ήδη εκτεθεί στο Λονδίνο τον Μάιο του 2008 στα πλαίσια της έκθεσης απόφοιτων του πανεπιστημίου του.
Για περισσότερες πληροφορίες και έργα, ανατρέξτε στον προσωπικό του δικτυακό χώρο.

« Πίσω στις Δράσεις